De troost van GEGRILDE KIP

Om allerlei redenen is de corona-pandemie een enorme ramp. En toch is er ook iets positiefs te bespeuren. Voor mij persoonlijk is het voordeel van dit nadeel dat ik veel meer ben gaan koken. En ik weet dat ik niet de enige ben. Lekker eten geeft het leven ‘jeu’. En nu al onze verzetjes buitenshuis vervallen, is de maaltijd het hoogtepunt van de dag geworden. En er is meer tijd!

De delicious.redactie heeft al videobellend en whatsappend geheel vanuit huis een troostrijke nummer vol klassiekers gemaakt. In moeilijke tijden val je immers graag terug op eten dat altijd goed is en dat vrijwel iedereen lekker vindt. Het gegrilde kippetje verbeeldt dat gevoel voor 100% vind ik. Dit is het recept van het Amsterdamse restaurant Rijsel. Omdat ze door de coronacrisis moesten sluiten, brengen ze het gewoon bij hun gasten thuis. Topservice natuurlijk. Zelf heb ik ook al met liefde meegedaan aan de actie #reddehoreca door een restaurantdiner thuis te laten bezorgen. Want voor elkaar koken is voor elkaar zorgen. En dat geldt nu meer dan ooit!

Veel kookplezier, veel sterkte en blijf gezond!

Maureen Belderink hoofdredacteur delicious.

KIP IK HEB JE

perfect gepekeld

gepekelde maïskip met citroen en rozemarijn • hoofdgerecht (4 personen) • glutenvrij • bereiden ± 15 min. / marineren ± 24 uur / oven 60-75 min. • begin 1 dag van tevoren: leg de kip 24 uur in een pekelbad

pekel 100 g suiker 150 g grijs (of grof) zeezout 5 takjes tijm 6 laurierblaadjes

1 maïskip (Kemper) van ± 1,5 kg 2 (bio)citroenen 5 takjes rozemarijn 1 el boter (of 4 el boter als je de kip in de oven braadt)

Roer door 2 l water de suiker, het zeezout, 5 takjes tijm en de laurier- blaadjes. Laat de kip in een hoge pan of passende schaal 24 uur in het mengsel pekelen. Haal de kip uit de pekel. Snijd de citroenen in parten. Stop de kip goed vol met citroen en takjes rozemarijn, smeer het vel in met 1 el boter. Zet de oven op de spit- of grillstand, rijg de kip aan het spit en gril hem in ± 1 uur gaar. Prik ter controle een prikker in het dikste deel van de poot: als er helder vocht uitkomt, is de kip gaar. Je kunt de kip ook in de oven bereiden zonder spit. Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit 1 el boter in de braadpan en braad de kip rondom aan in ± 10 min. Leg de kip in een ovenschaal en verdeel 3 el (zachte) boter over de kip. Braad de kip gaar in ± 1 uur en 15 min. Bedruip de kip om de 5 min. met braadvocht. Dit is heel belangrijk voor een knapperig vel en sappig vlees. Draai de kip af en toe een slagje.

p.p. ± 515 kcal / 40 g eiwit / 39 g vet / 1 g kh

Dit artikel verscheen in:

image

Deel het artikel gerust via onderstaande knoppen

Meer delicious. lezen?