CORONAVIRUS SURVIVALKIT

Thuiszitten is voor even leuk, maar niet wekenlang. Hoe komt u de komende tijd door? Wees verstandig, zorg voor regelmaat, en laat u ook eens gaan. Wie weet komt u straks beter en sterker weer tevoorschijn.

Joppe Gloerich, Ron Kosterman en Robbert de Witt

Kleinkinderen lezen voor

Lang leve Skype en FaceTime. Bezoekjes zijn natuurlijk niet meer mogelijk, maar dagelijks contact kan grootouders, ouders en kinderen helpen. Opa en oma kunnen hun kleinkinderen vragen dagelijks een kwartiertje voor te lezen via tablet of smartphone – goed voor hun leesvaardigheid, en het helpt de drukbezette ouders ook nog eens.


Schrijf het op

Houd een dagboek bij. Dat kan gaan over het gezinsleven, maar ook over uw gevoelens, over de coronacrisis. Of maak een tuindagboek, waarin u vastlegt wat u buiten ziet. Daar gebeurt vaak verrassend veel meer dan u denkt.

Ga samen koken

Gezellig uit eten gaan met uw gezin, kunt u voorlopig vergeten. Pak daarom, zeker in het weekeinde, zelf culinair uit. In de supermarkten en de kleinere winkels is genoeg te krijgen aan verse groenten, vlees en vis. Met Kerstmis kookt u wellicht met de hele familie, houd het nu bij het gezin. Een uitje snipperen of een beetje roeren in een pan kan (nogmaals: kan) heel ontspannend zijn en de sfeer bevorderen.

En dek de tafel uitgebreid, desnoods drie keer per dag: voor het ontbijt, de lunch en het diner. U kookt natuurlijk altijd heel gezond, maar doe er een schepje bovenop. Goed voor de weerstand. En kies ervoor om u af en toe te laten verwennen door eten te bestellen bij uw favoriete restaurant. Dat zal uw loyaliteit zeker waarderen in deze moeilijke tijd. Uit eten wordt thuis eten, maar het zal zeker zo goed smaken.

Voorkom sleur

Zelfs een luxueus vakantieresort op een tropisch eiland wordt na enkele weken saai. Dus mocht u zich aanvankelijk nog hebben verheugd op de rust van de thuisquarantaine, na verloop van tijd komen waarschijnlijk toch de muren op u af. Zeker met kinderen kan het huis al snel te klein worden, en dreigen sleur en ergernis.

Maar de klassieke vuistregel voor de omgang met een baby kan ook u helpen: rust, reinheid en regelmaat. Om met het laatste te beginnen: houd u aan een vast dagritme. Zet uw wekker als altijd, ga douchen, ontbijten, lees de krant en ga aan het werk. Draag niet elke dag dezelfde smoezelige joggingbroek omdat toch niemand u ziet. Sluit uw dag af met een wandeling zolang dat nog mag. En houd daarbij de gepaste afstand.

Doe belastingaangifte

Naast huishoudelijke taken hebt u vast ook vervelende administratieve klussen te doen. Zoals de belastingaangifte. Die moet ook dit jaar voor 1 mei zijn gedaan. Doe het nu, vooral als u zeker weet dat u geld terugkrijgt. Dat is een leuk vooruitzicht. Of ga eindelijk eens met de stofkam door die tientallen bestandsmapjes met foto’s op uw computer of harde schijf.

Maak een kantoor

Creëer een vaste werkplek, liefst in een afzonderlijke ruimte, bijvoorbeeld op zolder. Daar kunt u aan het einde van uw thuiswerkdag de deur achter u dicht trekken, zodat u ‘vrij’ bent.

Pak hamer en kwast

Ergert u zich al tijden aan dat loszit-tende plintje of die vergeelde muur? Fiks het. Of neem de kinderkamers on-der handen. Dan ‘helpt’ het kroost ook. Bestel bij een lokale ondernemer die u graag wilt steunen gordijnen en een leuk bureautje. Uw huis en gemoed knappen op. Verhuizen is er voorlopig toch niet bij, nu een economische crisis zich aandient.

Wees niet te streng

Maak, eventueel samen met uw kinderen, bij het avondeten een schema voor de volgende dag, om niet ontregeld te raken. Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen kunt u de dag opdelen in blokken van een half uur of langer. Probeer schooltijden aan te houden. In de ochtend zijn kinderen fris en scherp, dus doe dan zoveel mogelijk schooltaken. Wissel af met pauzes. Laat kinderen buiten spelen, met inachtneming van de ‘coronaregels’.

Besef dat u geen meester of juf bent en dus niet zo soepel en efficiënt kunt lesgeven. Probeer geen volwaardig onderwijzer te spelen terwijl u zelf ook thuis aan het werk bent. Dat leidt tot half werk en frustraties bij iedereen.

Rustig aan online

Volg het nieuws, maar niet de hele dag door. Ook de scherpste meningen opzoeken op Twitter draagt doorgaans niet bij aan uw gemoedsrust, dus matig uw gebruik van sociale media. Laat staan dat u zelf op Facebook de experts gaat ‘verbeteren’. Praat met uw kinderen of kleinkinderen over wat er allemaal gebeurt. Kijk samen naar het Jeugdjournaal.

Sjoelen en mens-erger-je-niet

Slaat de verveling toe? Grote kans dat u nog ergens een leuk bordspel hebt liggen (kijk eens op www.bord-spellentop10.com) – of een sjoelbak hebt staan. Hebt u kinderen of kleinkinderen? Spelen kan ook via FaceTime of Skype. Goed moment om kinderen te leren wat verliezen is.

Haal de bios in huis

Veel telecomaanbieders tonen zich dezer dagen van hun ruimhartige kant. Filmkanalen waarvoor u normaal gespro-ken extra betaalt, zijn tijdelijk vrij beschikbaar. Niet gratis, maar wel zeer de moeite waard is Picl, een samenwerkingsver-band van Nederlandse film-huizen dat de gelegenheid biedt om thuis gloednieuwe films en documentaires te zien.

Koop, koop, koop

Natuurlijk, juist in onzekere tijden doet u voorzichtig. Maar als u het zich kunt veroorloven: koop iets, want kopen is fijn. Doe het wel met beleid. Stel, vaders, dat u al een poos met uw puberzoon spaart voor een tweedehands pooltafel, schaf dat ding versneld aan en leen uw zoon geld, zodat hij zijn deel kan bijdragen. Pedagogisch niet helemaal verantwoord misschien, maar wat zou het voor even? Zeg tegen uzelf dat u zo ondernemers, zelfs de hele Nederlandse economie, steunt.

Soms hebben gezinsleden een gezamenlijke droom: ooit komt er een hond of kat in huis. Stel het niet langer uit. Koop een puppy of kitten. Die zal voor een heleboel plezier zorgen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu bijna iedereen thuiszit, kan het beestje veel beter in de gaten worden gehouden, zodat het niet overal in huis plast en poept en van alles vernielt.

Kom slimmer uit de crisis

Een mooi streven: kom als een wijzer mens uit de crisis. Altijd al Swahili (of een andere taal) willen leren? Dat kan prima vanaf de bank met de laptop op schoot, bijvoorbeeld via de betaalde onlinecursussen van www.italki.com. Nog veel uitgebreider is het aanbod op het onvolprezen Coursera. Opgericht met de ambitie om zoveel mogelijk wetenschappelijk onderwijs vrij toegankelijk te maken, biedt dat platform volwaardige universitaire cursussen op het gebied van... vrijwel alles. Van Romeinse filosofie tot ruimtevaarttechnologie en alles ertussenin. Bereid u voor op een serieus niveau, inclusief hoorcolleges, leeslijsten en tentamens.


Koester het telefoongesprek

Er schijnen hele cohorten jongeren te zijn die een telefoongesprek voeren een erg vreemde activiteit vinden. Communiceren doe je in hun ogen door tekstjes op een schermpje te typen of elkaar selfies en filmpjes te sturen. Ook menig (groot)ouder toont zich een verslavings-gevoelige WhatsApp-gebruiker. Laat dit het moment zijn om terug te grijpen op het ouderwetse telefoongesprek. Opdat we niet vergeten dat een stem meer zegt dan een tekstvakje, en compassie beter voelbaar is in de gedaante van een zacht woord dan als emoji. En vooruit, voor wie er een gezicht bij wil: naast Skype en FaceTime zijn er prima apps als Slack, Zoom en Houseparty.

Dit artikel verscheen in:

image

Deel het artikel gerust via onderstaande knoppen

Meer Elsevier Weekblad lezen?