TIP 4


Locals en een laagstaande zon

image
'Kijk ook verder dan het profiel van het gezicht'

Het zijn de mooiste tijden van de dag: de momenten rond de zonsop- en ondergang. Dit zijn ook de momenten waarop de mooiste foto’s kunnen worden gemaakt. Als de zon als tegenlicht wordt gebruikt zie je mensen als silhouetten. Vaak zien foto’s er dan op het eerste gezicht leuk uit maar als je beter kijkt, zijn ze meestal niet echt spannend. Om ze wel spannend én perfect te krijgen zal je op de details moeten gaan letten.

1. Let op de vorm

Begin met de grootste verbetering die je kunt maken: zorg dat mensen er met hun gezicht en profil op staan. Het lijkt er misschien op dat je daar weinig aan kunt doen, maar niets is minder waar. Hoe precies, daar ga ik straks op in. Laat ik eerst even uitleggen waarom dit zo belangrijk is. Door het contrast dat ontstaan is door het tegenlicht, is er weinig tot geen detail meer te zien in de personen aan de kant van de camera. Wat overblijft is de vorm. De vorm moet dus duidelijk herkenbaar zijn. En daarbij speelt het profiel een rol. Als de neus en mond duidelijk zichtbaar zijn, dan heb je een vorm. Maar als je tegen een achterhoofd aankijkt, dan is dat veel minder herkenbaar. Kijk ook verder dan het profiel van het gezicht. Ook iemand die een duidelijke stap zet, zodat je twee benen ziet, zet een duidelijke vorm neer. De vorm van het hele lichaam speelt mee.


2. Laat mensen los komen

Het gaat erom dat mensen niet tegen de achtergrond geplakt zitten. Kort de mogelijkheden op een rijtje: zet indien nodig een paar stappen opzij, zak door je knieën of gebruik een lange lens en zet het diafragma open. Je kunt er ook voor zorgen dat degene die je wilt fotograferen niet te dicht tegen de achtergrond staat.


3. Zet mensen op de voorgrond

Het is niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar je kunt hier creatief mee omgaan. Je kunt er iemand specifiek om verzoeken. Maar spontaan kan natuurlijk ook. Meestal lopen mensen achter je langs als ze zien dat je een foto maakt. Maar door je lichaamstaal te gebruiken en te gebaren dat ze mogen doorlopen, overtuig je ze meestal wel om langs je lens te lopen.

image
'Zorg dat mensen er met hun gezicht en profil op staan'

Wijs na een schreeuw opzij, zodat de mensen een bepaalde kant op kijken
image
'Alles scherp? Of alleen de voorgrond scherp?'

4. Bedenk wat je scherp wilt hebben

Dit is een vraag die je jezelf kunt stellen als je een persoon op de voorgrond hebt. Wil je alles scherp of alleen de achtergrond? Of wil je juist alleen de voorgrond scherp? Voor de foto op de pagina’s hiervoor koos ik voor de achtergrond scherp en het jongetje onscherp. Deze keus maakte ik omdat het de foto vaak iets spannender maakt.


5. Vraag op aandacht
Het lijkt er misschien op dat je locals niet zomaar en profil krijgt, zeker als ze ver weg staan. Maar er zijn mogelijkheden om dat toch voor elkaar te krijgen. Ervan uitgaande dat je het niet kunt vragen, zal je de aandacht op je moeten vestigen. Ik zet mezelf en eventuele schaamte even opzij en schreeuw meestal om dat voor elkaar te krijgen. Als mensen dan opkijken en daarna weer terug, sta ik gereed om ze te fotograferen. Het werkt bijna altijd. Ook wijs ik na de schreeuw geregeld opzij, zodat ze een bepaalde kant op kijken. Je moet er wat voor over hebben, zal ik maar zeggen.

image
'Als je het niet kunt vragen, zal je de aandacht op je moeten vestigen'

In samenwerking met: