TIP 3


Neem een tussendoortje

image
'Neem de tijd voor een break'

Wauw! Ik gluur ergens tussendoor en word verrast door de schoonheid van een klein stukje Moeder Aarde. Tijd voor een ‘tussendoortje’. Ik ga er rustig voor zitten en blijf kijken. Camera in de aanslag!

1. Ga gluren bij de buren

Je bent aan het wandelen en kijkt opzij, ergens tussendoor. Meestal gaat het om bomen, bladeren of een raam. Een innerlijk stemmetje verwijt je dat je zit te gluren; je staat relatief verdekt opgesteld in een omgeving die donkerder is dan wat je bekijkt. Het valt je op dat je niet alleen in de verte kijkt, maar ook dichtbij. Het totaalbeeld ziet er prachtig uit: de achtergrond plús de voorgrond. Stop!


2. Fotografeer van donker naar licht

Een mooie foto begint vaak in het donker. Dat betekent dat de schaduwkant aan jouw kant zit, of dat je vanuit het donker begint en het verderop lichter is. Je wordt hierdoor de foto ‘ingetrokken’. Deze regel gaat ook op voor een ‘tussendoortje’.


3. Neem een break

Je kunt snel een foto nemen en weer verder gaan, maar volgens mij is het tijd voor een break. Neem even de tijd. Relax, pak een broodje of neem een slok water en wacht.

image
'Een mooie foto begint vaak in het donker'

Tussendoorfoto’s zijn het mooist als ze van voor naar achter scherp zijn
image
'Een persoon of een actie kan zowel het beeld als het verhaal compleet maken'

4. Denk aan de missende factor

Merk op dat er misschien iets ontbreekt als je nu een foto zou nemen. Niet altijd, want een landschap op zich kan natuurlijk prachtig zijn, maar je mist hierdoor mogelijk een verhaal. Voor een magazine met reisfotografie wil je een verhaal vertellen door middel van zo min mogelijk beelden. Dus streef ik ernaar elk beeld zo ‘compleet’ mogelijk te maken. Een persoon of een actie kan zowel het beeld als het verhaal compleet maken.


5. Vind het verhaal
Neem de tijd en het verhaal komt vaak vanzelf op je af.


6. Let op de scherptediepte
Meestal zijn tussendoorfoto’s het mooist als ze van voor naar achter scherp zijn. Beslis zelf wat je het mooist vindt.


7. Gebruik de HDR-functie of bewerk na

Het lichtcontrast tussen de voorgrond en achtergrond is met tussendoortjes groot. Eigenijk te groot. Gebruik daarom de HDRfunctie (meerdere opnames met meerdere belichtingen worden in één enkele foto gecombineerd en als jpeg opgeslagen). Met een smartphone is dit ook mogelijk. Lukt dat niet, belicht dan iets onder, zodat de achtergrond niet uitbleekt. Bewerk vervolgens op de computer de voorgrond. Inflitsen van de voorgrond zou ook kunnen maar dat wordt alleen mooi als je los van je camera kunt flitsen en je precies weet wat je doet.

image
'Neem de tijd en het verhaal komt vaak vanzelf op je af'

In samenwerking met: