TIP 1


Fotograferen midden op de dag

image
'Water komt juist midden op de dag het beste tot zijn recht'

Elke fotograaf weet het: de mooiste foto’s maak je met ochtend- of avondlicht. Maar ja, dat lukt niet altijd. Je bent immers onderweg en langer blijven is vaak geen optie. Dan sta je dus toch midden op de dag op de allermooiste plekken ter wereld. Níét fotograferen is geen optie. Wat moet je dan?

1. Gebruik tegenlicht

Neem indien nodig een laag standpunt in. Zorg dat je de zon in de lens krijgt en speel daarmee. Te veel zon in de lens is niet ideaal door de lense flare-effecten die daardoor ontstaan, maar een betere optie dan een saaie foto. Probeer op creatieve wijze iets voor de lens te krijgen wat de directe zon een beetje dempt, bijvoorbeeld een gebouw, bloemen of takken.


2. Bedenk dat bountybestemmingen het midden op de dag goed doen

Transparant water, de mooiste schakeringen blauw: ze komen juist midden op de dag het beste tot hun recht.

image
'Te veel zon in de lens zorgt voor lense flare-effecten'

Het is niet altijd mogelijk foto’s te maken met ochtend- of avondlicht.. Wat moet je dan?
image
'Schaduwpartijen maken een foto spannend'

3. Ga de bergen in

Als je een glooiend landschap fotografeert, heb je toch schaduwpartijen die een foto spannend maken. Hoe hoger de bergen, hoe meer schaduw.


4. Fotografeer van donker naar licht
Dit is een belangrijke stelregel, want een goede foto begint altijd in het donker. Vanuit een raam bijvoorbeeld. Of vanuit de schaduw van een boom, met die schaduw op de grond. Fotografeer ook eens de schaduw mee, dat maakt je foto speels. Of gebruik een rij bomen als doorkijkje. Het zien van schaduwpartijen creëert mogelijkheden.


5. Maak gebruik van reflecties
De zon reflecteert in spiegelende objecten, zoals een raam of een plas water, een autodak of de zee. Goed kijken en je ziet de reflectie.


image
'Een goede foto begint altijd in het donker'

In samenwerking met: