Beleef Griekenland met SRC Reizen

Tussen mythe en werkelijkheid

Kleine Byzantijnse kerkjes, vriendelijke Grieken die je met een gemeend ‘Kalimèra!’ (goedendag) hartelijk verwelkomen, klassieke tempels en imponerende landschappen: Griekenland heeft het allemaal! Voeg hier het heerlijke klimaat met de stralende zon van Helios, de wijnen van Dionysos en het lekkere eten aan toe, en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische vakantie. Begin je al reiskriebels te krijgen? Scroll verder en lees de Griekenland-tips van de reisleiders van SRC Reizen. Zij vertellen je over de meest bijzondere reismomenten, de mooiste highlights én de verborgen parels. Dit mag je echt niet mag missen op je reis naar Griekenland!

image

Zonsondergang in Athene

In een land waar de zon ruim 300 dagen per jaar schijnt, kun je natuurlijk vaak genieten van een prachtige zonsondergang! Zo ook in Athene. Wandel, wanneer de namiddagzon een warme gloed over de Griekse hoofdstad legt, rustig naar een van de heuvels rond de stad. Want dat is de beste plek om te genieten van de zonsondergang! Tip: de Philopapposheuvel nabij de Akropolis. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de stad aan je voeten, terwijl de laatste gouden zonnestralen hun licht laten schijnen. Als de zon wegzakt achter de bergen, is de lucht oranjerood gekleurd: geweldig!

Het meest fotogenieke plekje op Corfu

Ten zuiden van Corfu-Stad, op het uiterste puntje van het schiereiland Analípsis, ligt Kanóni. Vanaf hier kijk je uit over het witte 17e-eeuwse klooster van Vlacherna: een van de meest fotogenieke plekken op Corfu! In Kanóni kun je ook de boot nemen naar Pontikonisi, dat in de volksmond wel het muizeneiland wordt genoemd. Volgens de legende zou Pontikonisi het versteende schip van Odysseus zijn. Poseidon zou uit woede, omdat hij de held keer op keer zonder succes had geprobeerd te dwarsbomen, zijn schip in een rots hebben veranderd.

Orakelen in Delphi

Het antieke Delphi ligt magistraal tegen de helling van het Parnassus-gebergte met uitzicht op de omringende ruige bergtoppen en de groene valleien vol olijfboomgaarden. In de verte zie je bij helder weer de Golf van Korinthe liggen. Een mysterieuze omgeving ideaal voor het orakel van Apollo! Eeuwenlang kwamen mensen van heinde en verre naar Delphi om de priesteres van de god om advies te vragen. Haar onverstaanbare gebrabbel werd vertaald tot cryptische boodschappen, die lange tijd de lotsbestemming van de Griekse wereld bepaalden.

Het Griekse paaslicht wordt doorgegeven

Pasen vieren in het orthodoxe Griekenland is een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten. Op Heilige Vrijdag wordt in de kerken, na een halfuur duisternis, om klokslag 12 uur de heilige vlam ontstoken en door de hele kerk rondgegeven. Gezichten en fresco’s vlammen op en komen tot leven. Christus is opgestaan! Buiten beginnen de kerkklokken te luiden en klinkt het geknetter van vuurwerk. Iedereen zoekt elkaar op, wenst elkaar ‘xrònia polá’ oftewel’ ‘Nog vele jaren!’, kust elkaar en deelt in elkaars vreugde.

Dwalen door het labyrint op Kreta

Tien eeuwen lang was Knossos, de hoofdstad van Minoïsch Kreta, de grootste stad van heel Europa. Tegenwoordig vind je hier de prachtige overblijfselen van het 4.000 jaar oude paleis van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie werd het paleis, ontworpen door de beroemde architect Daedalus, zo ontzettend complex opgezet dat iedereen die zich in het paleis bevond de uitgang niet meer kon vinden. Dwaal over de opgraving, laat je betoveren door de prachtige fresco’s en je waant je echt even in de tijd van toen.

Een hellehond in het woeste zuiden

Maak in het voor velen onbekende zuiden van Griekenland kennis met de woeste rotsachtige streek Mani, waar nog niet zo lang geleden clans elkaar vanuit hun imposante woontorens bestookten. Dwaal door het mysterieuze landschap met zijn turbulente verleden en ervaar de rust van het verstilde landschap met vele Byzantijnse kerkjes. Tip: maak een boottocht langs de sprookjesachtige druipsteenformaties! Misschien hoor je op het bijna zuidelijkste puntje van het Europese vasteland de hellehond Cerberus vanuit zee brullen, waar hij de ingang naar de onderwereld van Hades bewaakt.

Een groene smaragd in het noordoosten

Naast boeiende opgravingen heeft het noordoosten van Griekenland verrassend veel natuur te bieden! Een trip naar het weelderige, groene eiland Thassos is zeker een aanrader! Thassos wordt ook wel de smaragd van Griekenland wordt genoemd en dat is helemaal terecht. Het eiland is bezaaid met prachtige dennenbossen die doorlopen tot aan de adembenemende stranden: een echt pareltje dus! Trek er op het eiland lekker op uit, verken in alle rust de omgeving en geniet van de prachtige natuur!

Zwevend tussen hemel en aarde

Op reis naar het Griekse vasteland? Bij Kalambaka zie je enorme vrijstaande rotsen, die op zichzelf al spectaculair zijn. Dat hier rond de 14e eeuw 24 orthodoxe kloosters op bijna onbereikbare hoogtes zijn gebouwd maakt Meteora nog indrukwekkender. Meteora betekent in het Grieks ‘zwevend tussen hemel en aarde’ en dat is precies wat de kloosters lijken te doen. Er zijn er 6 over, die deels bewoond worden door monniken en nonnen. Vroeger werden de monniken met netten naar boven getakeld. Gelukkig kunnen zij, en ook jij als bezoeker, nu via trappen de Meteorakloosters bereiken.

Kan je ook niet wachten om naar Griekenland op vakantie te gaan? En wil je méér zien van dit heerlijke vakantieland? Ga dan mee met de reisleiders van SRC en ontdek niet alleen de highlights, maar ook de onbekende parels! Bekijk onze Griekenland-reizen!

image