Het wonder van het Griekse licht

Als u ooit al in Griekenland bent geweest, heeft u het opgeslagen in uw hart. En als u nog nooit in Griekenland bent geweest, kent u het van films, boeken, liederen of van prachtverhalen van fortuinlijker vrienden. Het Griekse licht is ongekend. Zo scherp en zo mild. Het verlicht - letterlijk – uw gemoed. Dit is het licht dat u niet zozeer ziet, als wel voelt.

Wij vinden dat iedereen in het drukke en koude Nederland, al is het voor een week per jaar, recht op Grieks licht heeft. In al zijn verscheidenheid: het land telt alleen al zesduizend eilanden, waarvan 227 bewoond. Iedereen kent Santorini, Corfu, Kreta en vast nog een handjevol. En daarbovenop: het magische Meteora, de mythische Peloponnesos, het Griekser dan Griekse Chalkidiki. En zo dichtbij: in drie uur vliegt u van Amsterdam naar Athene, bakermat van onze beschaving.


Dat zalige licht wilt u wellicht zelf ervaren, maar u wilt het vast ook delen. Daarom bieden wij u dit e-magazine aan, waarin u handzame adviezen krijgt hoe de beste foto’s te maken. En daar heeft u helemaal geen duur toestel voor nodig. Want goed fotograferen gaat immers vooral om goed kijken, goed staan, en om het goede moment. In Griekenland is dat altijd een feest.


Voor de liefhebber: meer over het Griekse licht

Wat maakt Grieks licht in het algemeen zo speciaal? De combinatie van kleine massa's land tegen; de Egeïsche Zee, hoge uitkijkpunten op het eiland en steile kliffen die de waarnemer het licht laten zien dat uit de zon valt terwijl tegelijkertijd meer licht weerkaatst op de zee, de neutrale bruine kleuren van het landschap, vooral in de zomer, en het fonkelen van de wit van de eenvoudige Cycladische huizen. Het licht is magisch, en het is niet te vinden in een gids of beeldscherm: het moet gezien worden om het te voelen.


En staar u daarbij niet blind op alleen Athene en de andere prachtige hotspots. Het vasteland is minstens zo bijzonder: van natuurspektakel tot volkomen verstilling. Van goudgele stranden tot mosgroene gebergtes. En dat allemaal zo dichtbij: Athene is geen drie en een half uur vliegen van Amsterdam, en de echte avonturier rijdt het in drie dagen met de auto.


Het licht is magisch, en het is niet te vinden in een gids of beeldscherm

Het bijzondere is: we weten dit al duizenden jaren. Niet voor niks ontstond de moderne mens daar, op en rond de Acropolis in Athene. De eerste grote denkers: Aristoteles, Plato, Socrates en vele anderen toetsten daar hun ideeën over wie we zijn en wat we te doen hebben in het leven. Concepten waar we nog elke dag op terug vallen, ontstaan in het zo heldere maar ook zo milde Griekse licht.


De Franse Hellenist (kenner van het oude Griekenland) Jules Girrd woonde van 1848 tot 1851 in Athene. "De genialiteit van de Atheense welsprekendheid "is als het licht dat hen straalt in die prachtige uren die worden verlicht door de vroegste en laatste stralen van de zon: niets kan briljanter zijn, toch kan niets milder zijn. Het raakt en doordringt alles en lijdt geen weerstand. Op die uren speelt het Atheense zonlicht alle zichtbare objecten, maar het baadt hun contouren even zacht als de blauwe rimpelingen van de baai langs de kusten van de Phaleron, op zulke momenten is alles licht en transparant, zelfs de schaduwen van bergen, maar alle kleurwaarden worden behouden, elk oppervlak is duidelijk te onderscheiden, alle vormen zijn scherp en helder, elk object wordt ons in detail onthuld, en toont het individuele bereik van tonen van de meest levendige tinten tot de meest etherische tinten, en de delen combineren in een relatie waarin alles waar is, harmonieus en doordrenkt van geest.”

Ferdinand Gregorovius, de Duitse Hellenist, sloot daar in 1880 naadloos op aan. "Elke lijn en vorm in het Atheense landschap is spiritueler, verfijnd doorschijnend en stralender dan die van de Campagna (Campagna di Roma, de streek rond Rome, en Gregorovius’ favoriete landschap), maar kleiner, meer omschreven. De omgeving is etherischer, meer subliem, terwijl de stroom van gedachten die door de geest van de toeschouwer stroomt, elders op aarde ongeëvenaard is.”


Ruim 25 jaar later zou Gregorovirus’ navolger Gerhart Hauptmann, Nobelprijswinaar voor de literatuur, zijn ontmoeting met het licht van Corfu beschrijven. "Toen ik het raam deze morgen opende, was de zon al hoog in een wolkenloze hemel. Het hele tafereel - de straten, de daken van de stad, de lucht, velden, olijfgaarden en verre bergen - lag een licht dat bijna wit was, voor me uit. Terwijl ik uit het hotel tevoorschijn kwam, Ik moest mijn ogen dichtdoen, en ik zocht gedurende lange tijd knipperend mijn weg terwijl ik door het noordelijke district slenterde.


De omgeving is etherischer, meer subliem, terwijl de stroom van gedachten die door de geest van de toeschouwer stroomt, elders op aarde ongeëvenaard is

En zoals schrijver Walter F. Howe in 1924 optekende: "Wie Griekenland heeft gezien, zal voor altijd in zijn hart de herinnering aan een wonder van licht dragen. Geen verblindende schittering, geen felle kleuren, maar een allesdoordringende, heldere helderheid die de voorgrond in een delicate gloed baadt, maar toch de verste afstanden duidelijk zichtbaar maakt. "


De bekende toneelauteur Arthur Miller schreef het in zijn Griekse reisverslag ‘The Colossus of Maroussi’ zo op. “(…) een viering van de onbevangen geest (…) In het dazende zonlicht valt een detail op in huiveringwekkende exactheid zoals men ziet in de schilderijen van de zeer grote of krankzinnige. Alles is afgebakend, gebeeldhouwd, geëtst (…) Je ziet alles in zijn uniekheid - een man zit op een weg onder een boom (…) Waar je ook naar kijkt, je ziet het als de eerste keer.”


U verdient dit licht ook. En het ligt voor het grijpen, bijna het hele jaar en vrijwel overal in Griekenland. Welkom. Kalosoríste.

In samenwerking met: