WAAROM ZOU U?


Second opinion

‘Wees niet bang dat een arts de vraag om een second opinion als een motie van wantrouwen ziet’

Als u twijfelt over het oordeel of de behandeling van uw arts kunt u om een second opinion vragen. Maar hoe kaart u dat aan? En als het tweede advies anders is, hoe weet u dan waarvoor u moet kiezen?

Zonder second opinion was ik nu dood geweest. Zo’n sensatiekop leest u wel eens in de krant. Maar ook bij niet direct levensbedreigende klachten kan het fijn zijn als een tweede medisch specialist uw situatie opnieuw beoordeelt. Stel, uw neurochirurg zegt dat u aan uw hernia geopereerd moet worden. Maar zelf heeft u net gelezen dat een hernia met rust en tijd meestal verdwijnt. Grote kans dat u het oordeel van de neurochirurg niet vertrouwt. U kunt dan met uw medisch dossier naar een andere arts gaan voor een onafhankelijk medisch advies. Dat kan ook als u zich door een arts niet gehoord voelt. Iedereen heeft recht op zo’n second opinion.


Heeft een second opinion echt zin?

Het is hoe dan ook verstandig om goed na te denken over waarom u een second opinion wilt. Voor alleen een dubbelcheck kunt u ook vragen of de arts uw situatie met een collega wil bespreken. Maar als u te weinig vertrouwen heeft in uw arts of liever naar een ander ziekenhuis wilt voor uw behandeling, moet u er altijd om kunnen vragen. Zolang het maar geen verplichting wordt, als bijvoorbeeld de familie aandringt.


Wat vindt uw arts ervan?

Best spannend om tegen uw arts te zeggen dat u een tweede mening wilt. Toch is het goed om dit met hem of haar te bespreken. Wees in elk geval niet bang dat een arts de vraag om een second opinion als een motie van wantrouwen ziet. Soms kan uw arts in een gesprek uw behoefte aan een second opinion wegnemen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen na zo’n gesprek geen behoefte meer heeft aan een extra mening.


Kiest u toch voor die tweede blik, bereid het gesprek dan goed voor. Wat zijn uw verwachtingen? Is slecht nieuws voor u misschien beter te accepteren als een tweede arts een slechte prognose bevestigt? Vraag uzelf ook af of u wel bent opgewassen tegen tegenstrijdige adviezen. Zet goed voor uzelf op een rij wat u eruit wilt halen.


Wie van de twee wordt het?

Tip: laat de tweede arts niet alleen op de conclusies uit het dossier afgaan (‘foto laat geen afwijkingen zien’). Vraag hem om foto’s en scans echt zélf te bekijken. Daarvoor is het wel nodig dat u die bij uw behandelaar opvraagt.


Stel, u krijgt een andere uitslag. Hoe weet u of die beter is? Lastig. Wat kan helpen is u afvragen in wie u het meeste vertrouwen heeft en welke behandeling het beste bij u past. Kijk ook naar de ervaring die beide artsen met hun behandeling hebben en welke de meeste kans van slagen heeft.